Platforma za progres - Problemi i rješenja

Prof. Hadžikadić predstavio pravce djelovanja

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim Opštim izborima Mirsad Hadžikadić predstavio je danas, 7. septembra 2018. godine, prvog dana zvanične predizborne kampanje, svoj predizborni program za novu, bolju i prosperitetniju BiH.

Prof. dr. Mirsad Hadžikadić danas je na konferenciji za medije održanoj u Sarajevu, kojom je službeno započeo predizbornu kampanju, predstavio svoj predizborni program „Problemi i rješenja, odnosno devet najvećih problema s kojim se Bosna i Hercegovina suočava i prijedlog mjera za njihovo rješavanje. Navedeni program takođe obuhvata strategiju „Bosna i Hercegovina 2030.“, odnosno oblasti koje će biti u fokusu djelovanja Mirsada Hadžikadića i Platforme za progres, kako kroz direktne ingerencije člana Predsjedništva BiH, tako i kroz uticaj u privredi i društvu. To su građanska država, mladi, sigurnost i kvalitet života.

„Bosna i Hercegovina danas izgleda kao brod uhvaćen u oluji na okeanu bez kapetana i kormilara, sa posadom u kojoj svi veslaju kako i kuda žele. Da bi stigla na odredište, Bosna i Hercegovina mora da zna kuda želi da ide i kako da dođe do tog cilja. Da bi joj pomogla u toj borbi, Platforma za progres nudi analizu uzroka postojećih problema i predlaže adekvatna rješenja. Efikasnost predloženih rješenja će se mjeriti stepenom ostvarenja ciljeva izloženih u strategiji Bosna i Hercegovina 2030.“, kazao je na početku konferencije Mirsad Hadžikadić.

Hadžikadić je kazao kako Bosni i Hercegovini nedostaje dugoročni plan za period od 150 godina. Zbog toga je potrebno oformiti Državni savjet koji bi okupio sve probosanske snage iz svih etničkih i vjerskih grupa u državi koje bi osmislile političko, ekonomsko i socijalno uređenje države u najboljem interesu građana BiH.

Korupcija je, po Hadžikadiću, rak rana bh. društva i taj problem može da se riješi, između ostalog, uvođenjem elektronskog glasanja za birače u zemlji i iseljeništvu, donošenjem zakona o kažnjavanju nepotizma, temeljitom reformom javne uprave i njenom digitalnom transformacijom, oduzimanjem nezakonito stečene imovine te provođenjem revizije privatizacije.

Oblasti u kojim su promjene takođe nužne, smatra Hadžikadić, su obrazovanje, ekonomija, administracija, iseljavanje stanovništva naročito mladih, vanjska politika, zdravstvo i pitanje demobilisanih boraca. Kada je riječ o obrazovanju, potrebno je između ostalog, povezati srednje škole sa privredom, eliminisati stranački uticaj na vođenje osnovnoškolskih, srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova, izmijeniti sistem u kojem ministarstva osmišljavaju nastavne planove i programe, visokoškolskih i naučnih ustanova.

U oblasti ekonomije, potrebno je raditi na smanjenju nameta sa 75 na 40 posto po zaposleniku, ukinuti porez na prihod za prve tri godine postojanja firme, strateški ulagati u firme te u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu i uspostaviti investicioni fond iseljenika.

Politički i administrativni aparat u BiH, tvrdi Hadžikadić, nije efikasan. Zbog toga članovi Predsjedništva BiH treba da zamrznu mandat u strankama dok obavljaju tu dužnost, predsjedavajući Vijeća ministara i entitetski premijeri moraju da budu nestranački ljudi, zakon o finansiranju političkih stranaka treba revidirati i usvojiti novi državni zakon o političkim strankama i reformisati sudstvo.

Rješenja za problem iseljavanja stanovništva iz BiH obuhvataju izradu strategije povratka naših ljudi iz cijelog svijeta, uvođenje mjera koje će poboljšati status porodilja, finansiranje umjetne oplodnje, značajno povećanje iznosa dječijeg dodatka i pomoć pri stambenom zbrinjavanju mladih bračnih parova.

Što se tiče vanjske politike, Hadžikadić smatra da je potrebno obilaziti prijateljske zemlje i raditi na konkretnim projektima i ekonomskim programima, te birati ambasadore koji razumiju ekonomske principe i značaj stvaranja ekonomskih prilika za firme iz BiH.

Demobilisanim borcima potrebno je ponuditi program prekvalifikacije kojim bi dobili mogućnost za radno mjesto, karijeru i adekvatnu zaradu. Takođe, potrebno je sačiniti tačan spisak demobilisanih boraca i imati samo jedno udruženje demobilisanih boraca.

Na kraju konferencije za medije, Hadžikadić je kazao, „Ja sam kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali ne želim biti ograničen tim ingerencijama, jer ću ja raditi za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, gdje god oni živjeli. Interesi države moraju biti iznad interesa pojedinaca,“ te najavio da će politička organizacija „Platforma za progres“ nakon izbora okupiti saradnike koji će raditi na ostvarenju postavljenih ciljeva i pripremati se za naredne izborne cikluse.

Više o tome pogledajte u dokumentu "Problemi i rješenja".