Zašto sam odgovorio DA na pitanje „Da li podržavate legalizaciju istospolnih brakova"

Detaljniji odgovor na kontroverzno pitanje iz debate održane na N1 televiziji 12. septembra

U debati programa N1, Mirsad Hadžikadić je na pitanje o podršci istospolnim brakovima odgovorio „Da.“, a u obraćanju javnosti „Uživo s Mirsadom Hadžikadićem“ na Facebooku 13. septembra, dao je detaljniji odgovor na isto pitanje. 

U cilju informisanja javnosti, objavljujemo snimak detaljnijeg odgovora prof. dr. Mirsada Hadžikadića, kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, na pitanje koje je voditelj postavio učesnicima debatne emisije na N1 televiziji održanoj 12. septembra, tj. trojici kandidata za istu poziciju, a ono je glasilo, „Da li podržavate legalizaciju istospolnih brakova?“ U navedenoj emisiji, Mirsad Hadžikadić na ovo pitanje odgovorio je, „Da.“, a u obraćanju javnosti „Uživo s Mirsadom Hadžikadićem“ na Facebooku 13. septembra, dao je detaljniji odgovor na isto pitanje.

Uz objavu snimka odgovora Mirsada Hadžikadića koji je dao 13. septembra, podsjećamo javnost da su obavezu direktne primjene Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u Bosni i Hercegovini preuzeli predsjednici naše i dvije susjedne države stavljanjem potpisa na Okvirni sporazum za mir u BiH u Dejtonu, odnosno potpisima u Parizu 14. decembra 1995. godine. Aneks VI Ustava BiH odnosi se na Sporazum o ljudskim pravima, kojim se svim osobama na području BiH osigurava najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda, uključujući i prava i slobode osigurane Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda te njenim Protokolima, kao i drugim međunarodnim sporazumima koji su posebno navedeni u Dodatku ovog Aneksa.

Takođe, podsjećamo javnost i kandidate za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na to da je na osnovu odluke oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina ratifikovala Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda 12. jula 2002. godine, što svakog izabranog zvaničnika u Bosni i Hercegovini dodatno obavezuje na njeno poštivanje.

Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres