Vrijeme je da Evropska unija disciplinuje Hrvatsku

Deklaracija Hrvatskog Sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH agresivan je čin podrivanja suvereniteta i ustavno-pravnog poretka BiH

Zadaća Hrvatskog Sabora nije da raspravlja i usvaja dokumente koji se tiču ustava, izbornog zakona i unutrašnjih pitanja druge države. Vrijeme je da BiH prijavi Hrvatsku nadležnim institucijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Deklaracija Hrvatskog Sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i evropskom putu BiH od 14. decembra 2018. godine sraman je i agresivan čin podrivanja suvereniteta i ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine od strane Republike Hrvatske. Naime, radi se o očiglednom uplitanju u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine susjeda koji s nama dijeli preko hiljadu kilometara granice, a dobrosusjedski odnosi su od najvećeg zajedničkog interesa za obje države. Hrvatska se pod vodstvom desničarske HDZ-ove vlade ponaša kao tutor koji djeluje s namjerom da Bosni i Hercegovini, njenim narodima i svim građanima dijeli lekcije i nameće rješenja. Pokušavale su to i neke ranije HDZ-ove vlade pa ih je historija već upisala na stranice srama i tame. Podsjećamo Hrvatski Sabor i Vladu Republike Hrvatske na presudu Haškog tribunala o udruženom hrvatskom zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini.

Umjesto da se okrene novoj politici koja će poštovati, kako Sabor kaže, najvažnijeg susjeda, Sabor Republike Hrvatske predvođen HDZ-om Hrvatske, a ustvari izlobiran od strane HDZ-a BiH, donosi Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i evropskom putu BiH koja će biti dodatni teret u odnosima između dvije zemlje. Hrvati u BiH nemaju podređen položaj. U stvari, često imaju veće privilegije nego što bi im to po brojnosti pripadalo u jednoj demokratskoj državi.

Zadaća Hrvatskog Sabora nije da raspravlja i usvaja dokumente koji se tiču ustava, izbornog zakona i unutrašnjih pitanja druge države. Smatramo da bi institucije Evropske unije konačno trebale da počnu da se bave ponašanjem svoje punopravne članice koja ne poštuje međunarodni pravni poredak i krši pravne norme Evropske unije i uvodi jednu vrstu aparthejda, a u tim nastojanjima nerijetko koristi i same institucije, forume i poluge Evropske unije.

Apelujemo na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da se ponaša odgovorno, zauzme jasan stav i brani interese BiH kao što ih je nedavno branilo vezano za pitanje imovine bh. firmi u Hrvatskoj. Nažalost, vrijeme je da Bosna i Hercegovina prijavi Hrvatsku nadležnim institucijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija zbog čestog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine koje je kulminiralo usvajanjem ove Deklaracije.

Ipak, ohrabruje činjenica da su za govornicom Sabora Republike Hrvatske mogli da se čuju i glasovi razuma, kao i oštre kritike na račun HDZ-a i ove Deklaracije zbog čega možemo da je smatramo stranačkim činom trenutno vladajuće stranke u Hrvatskoj.

Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da se prema svojoj vijekovnoj domovini odnose s ljubavlju i poštovanjem. Probleme koje imamo ne smijemo zanemarivati i bježati od njih, ali ih trebamo rješavati u Bosni i Hercegovini i u okviru njenih institucija.

 

 

Platforma za progres