Protestna nota!

Otvoreno pismo međunarodnoj zajednici

Poštovani članovi međunarodne zajednice,

Vaši predstavnici svjedočili su potpisivanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i imaju mandat da podržavaju vladavinu prava i demokratske procese u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, vaše aktivno sudjelovanje u očiglednom primjeru ukidanja demokratije i transparentnosti u Bosni i Hercegovini, koje je javno demonstrirano 17. juna 2020. godine u Mostaru, pobudilo je ozbiljne sumnje u posvećenost međunarodne zajednice implementaciji demokratskih principa u Bosni i Hercegovini.  

Uprkos našim ponovljenim saopštenjima za javnost, koja podsjećaju građane i ključne političke aktere u Bosni i Hercegovini da donošenje odluka o ključnim pitanjima i zakonima u Bosni i Hercegovini treba da se odvija u institucijama ove zemlje, pregovori vođeni pod vašim patronatom u prethodnih sedam dana ignorisali su te institucije. Vodile su ih samo dvije odabrane političke stranke, čiji se demokratski legitimitet  u Mostaru zasniva na 30% ukupnih glasova osvojenih na prethodnim lokalnim izborima održanim u Mostaru 2008. godine. Dodatno razočarava činjenica da se sve ovo desilo u kontekstu 12-godišnje izborne krize u Mostaru, koju su prouzrokovale iste te stranke, a koje su sada dobile monopol nad pronalaženjem rješenja za situaciju u Mostaru. 

Mi, građani ove zemlje svjedočili smo činjenici da su vaši ovlašteni predstavnici u Bosni i Hercegovini omogućili i aktivno podržali ovakve zatvorene pregovore između političkih lidera SDA I HDZ te prezentirali  njihov sporazum kao jedno odlično rješenje koje treba da bude usvojeno u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Ljubazno izražavamo svoje neslaganje. Vjerujemo da rješenje koje su prezentirale ove dvije stranke cementira podjelu grada, rezultate rata i njihovu kontrolu nad Gradom Mostarom.

Snažno se protivimo aktivnostima koje ignorišu demokratsku volju građana ove zemlje. Nadamo se da ćete osigurati da ovakva praksa vaninstitucionalnog odlučivanja u zatvorenim političkim krugovima, koja je potpuno netransparentna i ne liči na bilo kakav pristojan demokratski proces, ne bude i dalje podržavana u ovoj zemlji.

Naravno, mi jesmo za održavanje lokalnih izbora u Mostaru kako 2020. tako i svake naredne četiri godine, ali vas ljubazno molimo da osigurate da svi zainteresirani politički akteri, uključujući građane koji nisu članovi bilo koje političke stranke, učestvuju u procesu pisanja takvih finalnih nacrta predloženih dokumenata koji će biti zasnovani na činjenicama i onemogućiti svaki oblik diskriminacije, u skladu sa sljedećim odredbama važećeg Ustava Bosne i Hercegovine:

Preambula: “Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstituentni narodi (zajedno s Ostalima) i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine kako slijedi:”

Član I, stav 2: “Bosna i Hercegovina će biti demokratska država, koja će funkcionisati na osnovu vladavine prava i slobodnih i demokratskih izbora.”[1]

Nadamo se da ćete prilagoditi vaš zvanični stav na način da uključite građane Bosne i Hercegovine, kao i sve političke stranke u Bosni i Hercegovini u ovaj važan proces odlučivanja o izbornoj politici, koja oblikuje našu i budućnost naše djece.

Odbijamo da i dalje budemo taoci politika iz 19. vijeka koje krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Odbijamo da nastavimo živjeti u sistemu koji liči na Životinjsku farmu, u kojem su neke “konstituentne” životinje jednakije od drugih. Ovo je naša zemlja, pa bismo vam bili veoma zahvalni ukoliko biste nam ljubazno pomogli da riješimo njene sistemske nejednakosti, divljajuću korupciju i flagrantnu diskriminaciju dozvoljavajući institucijama, građanima, novim političkim subjektima i opozicionim strankama Bosna i Hercegovine da se i njihov glas čuje.

S poštovanjem,

Prof. Mirsad Hadžikadić, predsjednik

Platforma za progres

Bosna i Hercegovina

 

[1] Office of the High Representative, BiH constitution, http://www.ohr.int/ohr-dept/legal/laws-of-bih/pdf/001%20-%20Constitutions/BH/BH%20CONSTITUTION%20.pdf, p.2