Platforma za progres nedvojbeno podržava gospodina Bogićevića

Sarajevo

Platforma za progres će se uvijek boriti protiv manipulacija demokratskim procesima, čak i kada je to nepopularno.

Platforma za progres nedvojbeno podržava gospodina Bogićevića
 
 
Platforma za progres ostaje pri čvrstom stavu da je gosp. Bogić Bogićević najbolji izbor za gradonačelnika Sarajeva.
 
Željko Majstorović, prilikom izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Jasmina Ademovića, nije glasao protiv već suzdržano, a u skladu sa njegovom savješću i uvjerenjem da je nepotizam jedan od najvećih problema bh. društva i da je dužan prema takvoj pojavi izraziti protest. Željko Majstorović nije glasao protiv, niti suzdržano pri glasanju za gradonačelnika, Bogića Bogićevića, što se u današnjim medijskim nastupima željelo predstaviti.
 
Postupak izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i njegovog zamjenika karakteriziran je političkim manipulacijama koje su za posljedicu imale neopozivu ostavku Bogića Bogićevića, ali i odluku Željka Majstorovića da bude suzdržan u političkom postupku. Vijećnik Platforme za progres je javno obznanio svoju podršku Bogiću Bogićeviću i svojim potpisom deklarativno prenio stav Platforme za progres. Vijećnici Platforme za progres ne glasaju po direktivama vrha Platforme za progres nego po svojoj savjesti.
 
Pogreška Željka Majstorovića je u tome što nije ispoštovao dokument o namjeri glasanja za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a ne gradonačelnika, koji je potpisao za što će Platforma za progres pokrenuti interni postupak za utvrđivanje njegove odgovornosti.
Gospodin Bogićević je odstupio ne zbog moralnosti vijećnika Platforme za progres, već zbog politikanstva ostalih protagonista postupka. Život i djelo Željka Majstorovića govore za sebe i on je javno obznanio svoj glas, neobilježen kružićima, iksićima i drugim znakovljem tipičnim za političku scenu Bosne i Hercegovine. U svakom slučaju, glas Željka Majstorovića je bio samo jedan od osamnaest glasova koje je većina tvrdila da ima. I konačno, kada je imao priliku, Željko Majstorović je glasao za Bogića Bogićevića.
 
Platforma za progres će se uvijek boriti protiv manipulacija demokratskim procesima, čak i kada je to nepopularno.