Dodik i Ćović - udruženi razbijački poduhvat Bosne i Hercegovine

Sarajevo

Milorad Dodik je, svojim stavovima o takozvanom „hrvatskom pitanju“, već odavno, dobio epitet branitelja hrvatskih interesa u BiH.

Tako je Dodik i jučer, putem kamere HRT-a, prizivao uspostavu trećeg entiteta, kao rješenja za bosanskohercegovačku krizu.

Nažalost, u dijelu hrvatske javnosti u BiH i Hrvatskoj, Dodikove teze nailaze na odobravanje, o čemu svjedoči i političko prijateljstvo sa Čovićem, Plenkovićem, a od nedavno i sa Milanovićem, tragom čega je, država Hrvatska iskazala protivljenje uvođenju sankcija za Milorada Dodika.

Naravno, uspostava „trećeg entiteta“, iz vizure Milorada Dodika, treba se dogoditi isključivo na teritoriju Federacije BiH, na jednom prostoru gdje žive Hrvati. Dok se u integritet Republike Srpske ne smije da dira.

Podsjećanja radi, iz Republike Srpske je, sa prostora bosanske Posavine, protjerano 160 000 Hrvata, a njihove kuće i crkve su spaljenje do temelja. Ipak, to nije sporno, kako za Dodika, tako ni za hrvatske političke lidere.

To govori o iskrenosti Dodikovih stavova spram hrvatskog naroda, a još više o politici bh. Hrvata, koja se nepodnošljivo lako odriče bosanskih Hrvata, za račun zapadnog dijela Hercegovine i uspostave trećega entiteta.

Kao državotvorna partija, kao partija svih, kategorički se protivimo takvom scenariju, koji bi Bosnu i Hercegovinu getoizirao u torove, u kojima bi etničke vođe suvereno vladale, kontrolirajući sve mehanizme države.

Umjesto getoizacije, mi se zalažemo za demokratizaciju i pluralizam, kako u hrvatskom narodu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, gdje ćemo birati najbolje, gdje će referenca biti CV, a ne DNK-a.

Foto: Index.hr