Dok se baje dogovore, svi će se iseliti!

Sarajevo

Evropa, Borell ovog puta, opet priča sa trojicom baja. Samo je sada dodala i druge članove Predsjedništva i opoziciju, da bi izgledalo da je to sve regularno.

 

Zaključci opet isti: 

 

1. Ništa od članstva u Evropskoj uniji dok se baje ne dogovore o 14 tačaka koje se trebaju ispuniti da bismo zakoračili na sljedeću stepenicu EU stepeništa, iako čak i EU zna da se baje neće dogovoriti, jer su se već dogovorili da im postojeće stanje idealno odgovara za vlastiti džep.

 

2. Baja iz RS-a treba da obustavi procese povlačenja državnih ingerencija, iako čak i EU zna da i RS baja zna da to povlačenje ingerencija nema nikakvu pravnu snagu, ali ga RS baja koristi za pregovore da bi dobio nešto drugo. 

 

3. Baja iz Mostara treba da malo popusti da bi dobio skoro sve što želi u Izbornom zakonu da bi cementirao svoje mjesto u Predsjedništvu BiH, iako čak i EU zna da taj dogovor već postoji, ali ga baja iz Sarajeva ne smije obznaniti jer on zna da bi prestao biti baja čim raja to sazna. Također, baja iz Mostara mora da obustavi blokadu rada institucija Federacije, iako čak i EU zna da je to njihova ucjenjivačka taktika koje se neće odreći. 

 

4. Baja is Sarajeva treba da popusti baji iz Mostara malo više nego do sada, kada se radi o Izbornom zakonu, iako čak i EU zna da je sve već dogovoreno i da samo treba dovesti na pozornicu opoziciju kao ikebane da sve to izgleda kao opštenarodni dogovor, kako bi se sačuvao baja iz Sarajeva.

 

5. Opozicija treba da igra ulogu u dogovoru između EU i trojice baja, iako čak i EU zna da opozicija zna da su samo ikebane u tom procesu.

 

Helem, Ukrajina bi, a kao i da ne bi. EU se za nju založi (i treba), a za nas opet ostadoše stari zakoni. Opet 14 tačaka. Opet "se vi dogovorite." Opet se zaboravila 1992. godina. Opet se zaboravila agresija. Opet se zaboravili apetiti susjeda i Rusije. 

 

Nego da i ja kažem neku. Evo šta treba:

 

1. Osigurati poštene izbore. Bar skeniranje glasačkih listića, ako ne može elektronsko glasanje. 

 

2. Uvesti drugi krug glasanja. 

 

3. Uvesti mogućnost vanrednih izbora ako se izvršna vlast ne formira u roku od 6 mjeseci od dana održavanja izbora. 

 

4. Ograničiti broj mandata na bilo koju poziciju, na bilo kojem nivou, na dva ukupno po nivou.

 

5. Zakonski kazniti sve one koji su učestvovali u donošenju protivustavnih i nezakonitih odluka.

 

6. Odlukom Visokog predstavnika ukloniti iz politike sve one koji namjerno blokiraju rad institucija entiteta i države. 

 

7. Ukinuti tročlano Predsjedništvo i definisati ingerencije jednog predsjednika ili predsjednice koji bi bili birani direktno na cijeloj teritoriji.

 

8. Ograničiti ingerencije Doma naroda na pitanje pažljivo definisanih vitalnih nacionalnih interesa.

 

9. Ukinuti kantone.

 

10. Vratiti strance u naše pravosuđe dok ono ne odstrani stranački utjecaj iz svojih redova. 

 

11. Mi da se konačno probudimo i glasamo za poštene i sposobne.

 

Eto, to je to.