Hadžikadić i Arifagić pozvali dijasporu na uključivanje u izborni proces u BiH!

Švicarska

Tribina pod nazivom “Bosanskohercegovačka dijaspora uz državu!”, održana je juče u gradu Mezzovico, Švicarska.

 
Na tribini su se obratili Sulejman Dedić, uspiešni poduzetnik i predsjednik udruženja Bosona Ticino, Zumreta Kozlica, predsjednica Državnog odbora Platforme za progres Švicarska, Jusuf Arifagić, potpredsjednik Platforme za progres i kandidat za predsjednika entiteta RS i Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat za člana Predsjedništva BiH. Tribinu je moderirala Samra Kozlica, studentica na master studiju javne uprave i menadžmenta u Lozani.
Sulejman Dedić je stavio fokus na važnost registracije dijaspore za glasanje i njeno učestvovanje u procesima u domovini.
Zumreta Kozlica je poslala poruku da se promjene mogu desiti jedino ako svako preuzme svoj dio odgovornosti, a proncipi Platforme za progres mogu biti osnov takvog djelovanja.
Jusuf Arifagić je govorio o svom povratku iz Norveške i ulaganju u Bosnu i Hercegovinu. Danas je najveći proizvođač mlijeka u RS-u, a svoje iskustvo i dostignuća je odlučio ponuditi zajednici, kroz kandidaturu za predsjednika ovog entiteta.
Mirsad Hadžikadić, takođe povratnik iz dijaspore, govorio je o presudnom utjecaju dijaspore koji može preporoditi cijelu Bosnu i Hercegovinu. Međunarodne veze, iskustva, poznavanje sređenih sistema i država su veliki potencijal koji država mora znati iskoristiti.