Hadžikadić za Krug 99: Informacione tehnologije su ključ razvoja

Sesija Kruga 99

Informacione tehnologije su ključ razvoja, to je izuzetno povoljna prilika za BiH da se razvije, da razvije mogućnosti da stvara nove poslove i da mladi ostaju ovdje.

Ovo je, kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi "Tehnologija i društvene promjene - modeliranje u BiH" kazao prof.dr. Mirsad Hadžikadić, s Univerziteta Sjeverna Karolina u Šarloti-SAD, koji će na predstojećim izborima u BiH biti kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Hadžikadić navodi kako je danas očigledno da informacione tehnologije mijenjaju svijet potpuno, ne samo u društvenom i ekonomskom smislu, nego i političkom, zabavnom, u načinu na koji živimo, radimo...

Smatra da informacione tehnologije u pozitivnom smislu mogu promijeniti društvo u BiH, time što će osigurati pozitivni doprinos ekonomiji.

Dodaje da informacione tehnologije ne zahtijevaju mnogo investicija, resursa, "jer svako od nas ima laptop, pametni telefon, računar, a imamo i pametnih ljudi, pametne omladine koja može napraviti aplikacije."

Hadžikadić navodi da se najveći broj poslova stvara u novim firmama informacionih tehnologija, tako da misli da je to jedna od industrija "koje možemo i trebamo razvijati u ovom području".

"Mislim da su informacione tehnologije ključ razvoja, jedna od tri-četiri industrije koje možemo i trebamo razviti za stvaranje novih poslova, a to je nešto što mlade interesuje. Mislim da je to izuzetno povoljna prilika za BiH da se razvije, da razvije mogućnosti stvaranja novih poslova i da mladi ostaju ovdje" – istaknuo je Hadžikadić u izjavi novinarima prije početka sesije.

Prema njegovim riječima, politička klima može biti i jeste prepreka za razvoj industije, uglavnom zato "što mi ne radimo ništa da omogućimo toj industriji da se razvije".

"Poreska politika nije takva da promovira stvaranje novih poslova. Isto tako, političke stranke najčešće se, kad se radi o državnim preduzećima, pojavljuju u ulozi koja koči dalji razvoj tih preduzeća samim tim što se za njihove upravitelje postavljaju ne eksperti nego oni koji su podobni" - kazao je Hadžikadić.

U tom smislu, on misli da politika ne dozvoljava da se ta industrija razvija u mnogim sferama.

Istaknuo je se moraju razviti investicije, dodajući da "moramo iznaći načina da razgovaramo s onima koji imaju sredstva".

"Ali, isto tako, da bismo ih nagovorili da ulažu u BiH, moramo imati pravnu državu, koja će omogućiti ljudima da investiraju slobodno i da znaju da su njihove investicije sigurne, da se taj novac koji se zaradi ovdje može koristiti za dalji razvoj tih preduzeća" – naveo je Hadžikadić.

 

Izvor: FENA