In Memoriam: dr. Eso Sadiković

Godišnjica mučkog ubistva dr. Esada Ese Sadikovića

In memoriam: dr. Eso Sadiković (1948.-1992.), doktor specijalista otorinolaringologije, predsjednik Udruženja otorinolaringologa bivše SFRJ, aktivista Ujedinjenih nacija i Međunarodne humanitarne organizacije „Ljekari bez granica“.

Danas se navršava tužna godišnjica mučkog ubistva dr. Esada Ese Sadikovića iz Prijedora. Prošlo je 26 godina otkako su krvnici iz koncentracionog logora Omarska izveli i ubili ovog plemenitog čovjeka i velikog humanistu. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u jami Hrastova Glavica kod Sanskog Mosta. Ljudi koji su poznavali Esu Sadikovića kažu da je bio dobar čovjek, human, pametan, duhovit. On je samo jedna od nekoliko hiljada prijedorskih žrtava, ali je u isto vrijeme simbol svih nevinih bošnjačkih i hrvatskih žrtava iz ovog grada. 

Danas, na ovu godišnjicu, moramo da dignemo svoj glas za sve nevine žrtve, posebno žrtve Prijedora i cijele bosanske Krajine. Uz nadu da će se i preostale žrtve koje se vode kao nestale vrlo brzo pronaći, a nalogodavci i izvršioci zločina procesuirati. Tražim od vlasti Prijedora da konačno podrže incijative da se jedna prijedorska ulica zove po dr. Esi Sadikoviću, da se postavi spomen-ploča na logor Omarska i objekt „Bijela kuća“ u kojem su ubijani logoraši Omarske, kao i da se izgradi spomenik za 102 ubijene prijedorske djece.

Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres