REAGOVANJE: Regulisanje poreske obaveze po osnovu svih priliva novca iz inostranstva

Podržavamo i potpisali smo peticiju „Ukidanje retroaktivnog plaćanja freelancera i uređenje statusa freelancera u BiH“

Bez obzira na to što je zakonom predviđena retroaktivna naplata poreza, takvo rješenje nije dobro i zakon je potrebno promijeniti.

Nepuna tri mjeseca prije Opštih izbora u Bosni i Hercegovine, Poreska uprava Federacije BiH pozvala se na entitetski zakon o porezu na dohodak iz 2013. godine i pozvala građane FBiH da regulišu poresku obavezu po osnovu svih priliva novca iz inostranstva, uključujući i prilive novca u vidu poklona, i to retroaktivno za period od 2015. do 2017. godine u roku od 30 dana, to jest do 12.8.2018. godine. Ovaj poziv izazvao je niz negodovanje iseljenika i građana FBiH.

Država treba vrlo pažljivo da uredi oblast oporezivanja prihoda za samostalnu ili nesamostalnu djelatnost koju obavljaju građani Bosne i Hercegovine za poslodavce u inostranstvu, među kojim je najviše stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija, sportista i umjetnika. Međutim, u procesu uvođenja reda potrebno je konsultovati građane koji rade honorarno za strane poslodavce i, u skladu s najboljom praksom i standardima Evropske unije, predložiti rješenja koja su razumljiva i podjednako korisna i za građane i za javne prihode u našoj zemlji.

Potrebno je izvršiti detaljnu analizu prihoda iz inostranstva, posebno vodeći računa o uplatama iseljenika za primarnu potrošnju domaćinstava. Te doznake već godinama održavaju socijalni mir u našoj zemlji, jer je poznato da od postojećih, većinom pošteno zarađenih punih starosnih penzija, naši penzioneri ne mogu podmiriti osnovne potrebe, odnosno kupiti namirnice, lijekove, odjeću, obuću i platiti račune. Tu vrstu socijalne pomoći treba osloboditi plaćanja bilo kakvih poreza, jer iseljenici radi posao koji država nije uradila sve vrijeme nakon rata.

Bez obzira na to što je zakonom predviđena retroaktivna naplata poreza, takvo rješenje nije dobro i zakon je potrebno promijeniti. Pozivam sve institucije u Bosni i Hercegovini koje regulišu poreske politike da rade zajedno i predlože, uz neophodne javne konsultacije s našim građanima, jedinstvene i kompatibilne propise za regulisanje ove izuzetno važne oblasti.

Napominjemo da podržavamo i potpisali smo peticiju „Ukidanje retroaktivnog plaćanja freelancera i uređenje statusa freelancera u BiH“.

Mirsad Hadžikadić - Platforma za progres