Ruski rulet sa izbornim zakonom

Sarajevo

„BiH ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a, kao što i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost u skladu sa svojim interesima“, prijeteće su riječi Igora Kalabuhova, ruskog ambasadora u BiH, koje su prenijeli svi svjetski mediji.

Riječ je o prijetećoj poruci, upućenoj prije svih bošnjačkoj i građanskoj javnosti u Bosni i Hercegovini.
 
Takvom porukom je, suptilno i vješto, stavljen imperativ pronalaska partnera u hrvatskom narodu „pod svaku cijenu“, kako bi se prilike unutar Federacije ustabilile i kako bi se prividno stvorila protuteža Miloradu Dodiku i ruskim interesima u BiH.
Cijena pakta sa Hrvatima je trebao biti Izborni zakon, koji bi Draganu Čoviću, također ruskom čovjeku i njegovom HDZ-u, omogućio diktatorski režim sa svim mehanizmima upravljanja i blokiranja. Tada bi, Moskva, osim Banja Luke, upravljala i zvaničnim Sarajevom.
 
Nažalost, bošnjačka zvanična politika, nije odolila pritiscima i u potpunosti je bila spremna učiniti ustupke hrvatskoj strani, a legitimitet za to joj je dao i dio opozicije.
Međutim, snažna kritička reakcija javnosti je osujetila ruski scenarij, spriječivši bošnjačke predstavnike da potpišu kapitulaciju Bosne i Hercegovine.
Spriječen u svojoj namjeri, koja mu je bila „na dohvat ruke“, vidno nervozni Dragan Čović prijeti neodržavanjem izbora, dok njegov jatak Mario Karamatić ide i dalje, te najavljuje uspostavu takozvane „Herceg-Bosne“.
 
Bila je to prava KGB-ovska operacija, s ciljem potpune rusifikacije Bosne i Hercegovine.
Rasplet je poznat.
 
Poruka je jasna; Dragane, Igore, Milorade, Do svidanya.
 
Foto: klix.ba