Dosta je samo “udaranja po prstima” onih koji ugrožavaju državu!

Sarajevo

Hajde da nam Međunarodna zajednica da poštene izbore, kada vlast već neće, pa da vidite kako se ovakve stvari mogu riješiti u 1-2 izborna ciklusa. 

Današnje odluke Visokog predstavnika su bile potrebne, ali apsolutno nedovoljne u smislu efektivnog sprečavanja budućih destruktivnih djelovanja na štetu Bosne i Hercegovine.

Reakcija OHR-a je bila potrebna, ali u isto vrijeme i normalna i očekivana. U situaciji u kojoj se svjesno udara na ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum, dužnost OHR-a je da djeluje i zaštiti državu i njen Ustav od ovakvih napada.

Međutim, nije normalno tolerisanje i nesankcionisanje ovakvih djela. Nije prihvatljivo da jedan čovjek sprovodi samovolju na štetu cijele države, protivno stavovima Međunarodne zajednice, da za sobom povlači političku elitu entiteta RS i nakon svega, ostaje nekažnjen.

Zašto se odluke Visokog predstavnika odnose na budućnost, a ne na procesuiranje Dodika danas, što je moguće i sa postojećim zakonima? Zar je moguće da se negatori genocida i unutrašnji neprijatelji mira, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i dalje samo “udaraju po prstima”?

Mislim da je jasno odakle vjetar puše. Sve što smo imali priliku vidjeti zadnjih dana, od odluka NSRS-a, do mlake reakcije gospodina Schmidta, samo je naznaka destruktivnih aktivnosti po državu koja nas očekuju u skorijoj budućnosti. Sve ovo je samo još jedan dokaz da je do nas, do naše sposobnosti da vodimo državničku, vrijednosnu i principijelnu politiku prema unutrašnjim destruktivnim snagama, komšijama, ali i prema Međunarodnoj zajednici.

I na kraju, činjenica da se neki još hvale kako su doprinijeli ovakvoj reakciji OHR-a je neshvatljiva. Umjesto djelovanja putem vlasti koju čine da zaštite državu ili da napuste partnere koji žele da je unište, oni zamazuju oči građana i traže od njihovih "sponzora" da urade njihov posao. I čak to prikazuju kao svoju zaslugu.

Hajde da nam Međunarodna zajednica da poštene izbore, kada vlast već neće, pa da vidite kako se ovakve stvari mogu riješiti u 1-2 izborna ciklusa.