Srpska i hrvatska politika u BiH - licemjerje ili potpuni gubitak dodira sa civilizacijskim vrijednostima?

Sarajevo

Sve više se pokazuje da smo za njih samo eksperiment koji može podnijeti sve kompromise i da smatraju da vrijednosti koje se podrazumijevaju u drugim zemljama, mi izgleda ne zaslužujemo.

Razmišljam i ne znam kako bih shvatio sljedeće činjenice:
 
- Svi političari iz entiteta Republika Srpska - vlast i opozicija, negiraju genocid u Srebrenici. Slično je sa političarima pozicije u Republici Srbiji. Kažu da se u Srebrenici desio “veliki zločin” i da suosjećaju sa žrtvama i njihovim porodicama.
 
- U isto vrijeme dok smatraju da se tamo desio “veliki zločin” i dok žale za žrtvama, ne priznaju presude Haškog tribunala i počinioce genocida (ili kako oni kažu “velikog zločina”) slave kao heroje.
 
- Iako smatraju da se u Srebrenici desio “veliki zločin”, političari iz RS-a i Srbije ne prisustvuju komemoraciji u Potočarima.
 
- Međunarodna zajednica osuđuje genocid u Srebrenici i učestvuje u njegovom obilježavanju, a u isto vrijeme za svog partnera u regiji bira Vučića koji nagrađuje studentice koje slave počinioca genocida.
 
- Osuđeni zločinac Kordić kaže da bi sve učinio isto ukoliko bi imao priliku, a velikodostojnici HDZ-a u BiH i Hrvatskoj se slikaju sa njim i dočekuju ga kao heroja.
 
- Hrvatska prihvata presudu za genocid u Srebrenici, ali ne prihvata presudu za udruženi zločinački poduhvat, koja se smatra političkom odlukom, a ne prilikom za ozdravljenje društva.
 
Ono što ne razumijem je to što izgleda da su Srbija (koja ne prihvata genocid) i Hrvatska (koja prihvata genocid) uredu sa "teškim zločinom" učinjenom u njihovo ime protiv drugih naroda.
 
Ima li na svijetu države, nacije ili naroda koji to otvoreno priznaju?
 
Da li sve ovo možemo opisati samo kao licemjerje? Ili kao potpuni gubitak dodira sa civilizacijskim vrijednostima, kako srpske i hrvatske politike, tako sve više i politike Međunarodne zajednice.
 
Sve više se pokazuje da smo za njih samo eksperiment koji može podnijeti sve kompromise i da smatraju da vrijednosti koje se podrazumijevaju u drugim zemljama, mi izgleda ne zaslužujemo.