Da li biramo zastupnike ili šefove stranaka da nam određuju sudbinu?

Istočno Sarajevo

Predsjednici stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou se opet sastali u Istočnom Sarajevu, naravno bez državnih zastava.

Na stranu to što nas opet ubjeđuju da je sve uredu i da se trebaju zaboraviti sve poluge i pokušaji uništavanja države od strane partnera jer eto oni pristaju na mrvice "pomaka", sada u zamjenu za ustupke kasnije, koje oni već uveliko i najavljuju.
 
Ali ono što zaista ne razumijem je činjenica da mi gledamo ove predstave kako se šefovi stranaka sastaju i dogovaraju kako i kada će izabrani predstavnici u Parlamentarnoj skupštini i postavljeni ministri u Vijeću ministara glasati. To znači da partijski šefovi odlučuju kako će naši izabrani predstavnici i resorski stručnjaci glasati o stvarima od sudbinske važnosti za državu.
 
Izgleda da mi na izborima nismo izabrali naše predstavnike. nego smo izabrali šefove stranaka koji će onda odlučivati o svemu.
 
Zato je ovolika borba za poziciju predsjednika stranke i vjerovatno glavni razlog što predsjednici stranaka sve rjeđe dozvoljavaju protukandidate na stranačkim izborima. Tu je sva moć u državi. A gdje je moć, tu su i pare.
 
Ljudi, meni ovo nije normalno.