Platforma za progres okuplja građane koji nisu zadovoljni političkim konceptima prošle ni sadašnje vlasti

Sarajevo

Platforma za progres slavi u subotu, 18. novembra, svoj peti rođendan.

S ponosom smo ostali dosljedni osnivačkom cilju da mijenjamo društvenu i političku svijest, da budemo korektiv i katalizator zajedničkog djelovanja stranaka, drugih organizacija i svih dobronamjernih građana.
 
Prva smo politička stranka koja je jasno definisala pet principa svog djelovanja, koja je govorila o važnosti uključivanja dijaspore u sve društvene i političke procese, o važnosti elektronskog glasanja kao sigurnog načina osiguranja integriteta izbora, koja je organizovala državu na šest regija koje prelaze entitetske i kantonalne linije i organizovala proteste sa preko 20.000 učesnika.
 
Danas, pet godina poslije, nakon što smo kao građani imali priliku iskusiti obje vlasti: i one etnonacionalističke koji su nas decenijama dovodile u ovakvu situaciju i trenutnu vlast koja je samo nastavila njihov put, Platforma za progres je i dalje tu da ponudi istinsku alternativu i moderni i principijelni koncept politike i države.
 
Sa percepcijom da je podobnost, umjesto sposobnosti, kriterij za kadrovska rješenja u institucijama i javnim preduzećima, da je normalno sarađivati sa onima koji ruše ustavni poredak, da već mjesecima nema pomaka kada je u pitanju položaj Bosne i Hercegovine u međunarodnim krugovima, pogotovo kada se svjetska politika mijenja, da je normalno manipulirati građane radi jeftinih političkih poena – promjene na bolje neće biti.
 
Platforma za progres ne postoji s ciljem da uzme dio „političkog kolača“, već sa iskrenom namjerom da svojim dugoročnim djelovanjem mijenja svijest i način djelovanja politike koji nas je doveo u ovo stanje. Mi ne odustajemo od svoje borbe za politiku i vrijednosti koje trenutni politički akteri nazivaju idealističkim. Dovoljno smo hrabri i pored prljavštine koju smo vidjeli u prethodnih pet godina da nastavimo da se borimo za državu vrijednosti, prosperiteta i progresa, zajedno sa svima onima sa kojima te vrijednosti dijelimo. Koliko god neki to smatrali naivnim.
 
Platforma za progres poziva sve građane koji vide da nijedan od postojećih blokova nije opredijeljen za borbu za budućnost Bosne i Hercegovine, nego za borbu za vlastite interese i fotelje, da dođu sutra u UNITIC u 19:00 sati da zajedno proslavimo rođendan i uputimo poruke nade da su promjene moguće. Mi želimo da zajedno sa vama gradimo državu za sve nas.
 
NI TROJKA, NI ČETVORKA, SVI MI DRUGI!