Dr. Hadžikadić uputio pismo nadležnim institucijama u BiH

Povećati broj glasačkih mjesta u dijaspori

Dr. Mirsad Hadžikadić, kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima, uputio je pismo nadležnim institucijama kojim apelira da se poveća broj glasačkih mjesta u dijaspori za Opšte izbore u BiH 2018. godine.

Prije nekoliko dana nadležnim institucijama, prije svega Centralnoj izbornoj komisiji BiH, te Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Mirsad Hadžikadić, kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima, uputio je pismo kojim apelira da se poveća broj glasačkih mjesta u dijaspori za Opšte izbore u BiH 2018. godine.

"U skladu sa članovima 1.2, 1.5, 3.15, 5.2, 20.2, 20.8 i 20.9 Izbornog zakona BiH, molim da u odluku o raspisivanju Opštih izbora u BiH u oktobru 2018. godine bude uključen spisak glasačkih mjesta u dijaspori u kojima živi najveći broj lica sa pravom glasa u inostranstvu, a na koje se odnose odredbe pomenutog zakona kako bi ovim licima bio omogućen nesmetan pristup pravu da glasaju", stoji u pismu dr. Hadžikadića.

Također, on je u svom dopisu predložio pored uspostave biračkih mjesta u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu, uspostavu biračkih mjesta u gradovima sa najvećom koncentracijom lica sa biračkim pravom u BiH barem u slijedećim zemljama prijema: Austriji, Australiji, SAD, Kanadi, Njemačkoj, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj,  Nizozemskoj, Švicarskoj i Turskoj.

"Dijaspora je važan faktor razvoja Bosne i Hercegovine i želimo im olakšati mogućnost da učestvuju u izborima i nadam se da će institucije prepoznati značaj većeg učešća dijaspore u demokratskim procesima u našoj zemlji i uvažiti moje prijedloge", poručio je dr. Hadžikadić.

Rođeni Banjalučanin, dr. Mirsad Hadžikadić, paralelno sa višedecenijski uspješnom akademskom i profesionalnom karijerom, vrlo posvećeno je učestvovao u osnivanju i radu nekoliko institucija koje su u fokusu svog djelovanja imale promociju države Bosne i Hercegovine.