Saopštenje vezano za usaglašavanje nastavnih planova u školama u BiH

Poštovati zakone BiH, uključujući član 6 stav b) zakona o agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje

Pozivam institucije nadležne za obrazovanja u BiH i institucije susjednih država koje najavljuju usaglašavanje nastavnih planova i programa u osnovnim i srednjim školama naše zemlje sa svojim nastavnim planovima i programima, da poštuju zakone BiH.

Pozivam sve institucije nadležne za obrazovanja u Bosni i Hercegovini i sve institucije susjednih država koje najavljuju usaglašavanje nastavnih planova i programa u osnovnim i srednjim školama naše zemlje sa svojim nastavnim planovima i programima, da poštuju zakone BiH, uključujući član 6. stav b) Zakona o agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOS), kojim je propisano da je APOS nadležna za „b) praćenje, evaluaciju, usavršavanje i razvoj zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa, u skladu sa standardima utvrđenim Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini (Službeni glasnik BiH, br. 18/03).“

Uvjeren sam da i zemlje koje su naši suvereni i samostalni susjedi, kao što je i Bosna i Hercegovina suverena i samostalna država, očekuju od institucija Bosne i Hercegovine na svim nivoima uprave da prilikom dogovaranja bilo kakvih intervencija u nastavne planove i programe konsultuju nadležne institucije tih zemalja i striktno poštuju tamošnje propise u oblasti obrazovanja.

Princip poštivanja važećih domaćih i međunarodnih zakonskih normi neophodan je za izgradnju dobrosusjedskih odnosa zasnovanih na zajedničkom interesu, povjerenju i poštovanju, a takvim odnosima sa susjednim zemljama zasigurno teži većina stanovništva svih zemalja u našoj regiji.

 

S poštovanjem,

Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres