Platforma za progres Tuzla najavila još proaktivnije partnerstvo s građanima i podzanje glasa protiv mogućeg iskopavanja litijuma u blizini ovog grada!

Tuzla

Platforma za progres Tuzla danas je održala press konferenciju u prostorijama Gradskog odbora.

Na press konferenciji su govorili Ferid Muslić, predsjednik GO Tuzla i Izudin Maleškić, predsjednik Kantonalnog odbora Tuzlanskog kantona.
 
Obojica su naglasili da Platforma za progres danas participira u Gradskom vijeću Tuzla sa dvije vijećnice, kao i da svojim dosadašnjim djelovanjem ni u kojem segmentu nije doprinijela ovako teškom stanju našeg društva. Ipak, u skladu sa svojim principom odgovornosti, Platforma za progres najavljuje još proaktivniji pristup koji podrazumijeva aktivno partnerstvo sa građanima. Cilj je učiniti više za lokalnu zajednicu i staviti državu u fokus prosperita.
 
„Politika koja se svodi samo na to kako dobiti naredne izbore, bez jasne razvojne vizije, od grada pa naviše, dovela nas je danas u stanje opšte erozije u svim segmentima društva u kojem se ne nazire izlazna strategija iz postojećeg stanja. Dosadašnja katastrofalna politička praksa vođenja isključivo stranačkih politika i politika „od izbora do izbora“ dovela je do toga da Platforma za progres Tuzla sa dva vijećnička mjesta i predviđenih 20 mjesta u savjetima mjesnih zajednica, u praksi ima osam članova tog tijela u mjesnim zajednicama, gdje nužno nije politički zastupljena. To nepoštivanje političke volje građana/birača je nešto o čemu se javno šuti“, kazao je Ferid Muslić, predsjednik GO Platforme za progres.
 
Muslić je dodao da je i nevjerovatna tišina političkog i stručnog dijela javnosti po pitanju mogućeg iskopavanja litijuma u neposrednoj blizini Tuzle. Nesagledive posljedice moguće eksploatacije litijuma uništile bi kompletan reljef, prirodu i rijeke, a Tuzla o tome šuti.
„Nijema je akademska zajednica, nijemi su stručnjaci iz ove oblasti, a građani nemaju dovoljno pravih informacija o potencijalnim opasnostima u toj apatiji. Planiramo podići svoj glas u borbi za zdravu okolinu jer smo svjesni da su posljedice iskopavanja litijuma kraj života na ovom lokalitetu“, naglasio je Muslić.
 
„Platforma za progres započinje proces animiranja i ohrabrivanja svih onih koji su svjesni postojećeg stanja i koji osjećaju potrebu da nešto urade, ali su svjesni da sami ne mogu puno da promijene. Upravo sa takvim osobama Platforma za progres želi graditi našu državu od lokalnog do državnog nivoa. Vrijeme odgovornog bavljenja politikom je došlo i počinje od mjesta stanovanja do države kakvu želimo imati“, kazao je Izudin Maleškić, predsjednik Kantonalnog odbora Tuzlanskog kantona Platforme za progres.