Poruka mladima

Mladi, budite hrabri i odlučni

12. avgust obilježava se kao Međunarodni dan mladih. Osjećam potrebu da na ovaj datum pošaljem poruku mladim ljudima Bosne i Hercegovine.

Obilazeći Bosnu i Hercegovinu u protekla tri mjeseca upoznao sam vrijedne i pametne mlade ljude, divne momke i djevojke, i svjedočio njihovim uspjesima, ali i želji da se njihov glas čuje i njihove ideje vrednuju i ostvare za dobrobit cjelokupnog bh. društva. Na žalost, čuo sam i mnogo priča koje obeshrabruju, priče o nepotizmu, vezama, stranačkoj i drugoj podobnosti u različitim segmentima društva kojima svakodnevno svjedočimo.

Nastojanje da se mladi ušutkaju, uspavaju i dignu ruke od ovog društva kako ne bi postavljali pitanja, raspravljali i bili pokretači neophodnih promjena, vodi do propadanja društva. Moramo da se borimo da takva nastojanja iskorijenimo i omogućimo našim mladim ljudima da u potpunosti ostvare svoje kapacitete u svojoj zemlji, Bosni i Hercegovini.

Dragi mladi, budite hrabri i nemojte da se mirite sa stanjem u našoj zemlji kojim niste zadovoljni. Odlučno se borite za svoja prava i svoje mjesto u društvu – to je vaša odgovornost, a ovo društvo je dužno da vam dâ šansu da u ovoj lijepoj zemlji imate kvalitetan i kreativan život.

Čestitam vam Međunarodni dan mladih!

Mirsad Hadžikadić - Platforma za progres