Bh. javnost ima pravo da zna ko je, prema kojim i čijim instrukcijama i zašto juče demonstrirao silu nad građanima Banjaluke

Platforma za progres izražava nezadovoljstvo zbog jučerašnje pretjerane upotrebe sile nad građanima Banjaluke

Građani BiH nisu obavezni da misle na način koji vladajuće strukture podstiču, očekuju ili nameću silom

Platforma za progres izražava nezadovoljstvo zbog jučerašnje pretjerane upotrebe sile nad građanima Banjaluke, uključujući roditelje pokojnog Davida Dragičevića, poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislava Borenovića, poslanika u Narodnoj skupštini RS Draška Stanivukovića i građane, i poziva nadležne institucije da smjesta prekinu s takvom praksom.

Podsjećamo sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini pa i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS da su obavezni da primjenjuju odredbe Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Platforma za progres takođe izražava podršku aktivistima i simpatizerima pokreta „Pravda za Davida“ u njihovoj borbi za istinu i pravdu kao i svim građanima Bosne i Hercegovine koji vjeruju da nisu obavezni da misle na način koji vladajuće strukture otvoreno ili na druge načine podstiču, očekuju ili nameću silom.

Građani Banjaluke imaju pravo na slobodu mišljenja, mirnog okupljanja te pravedan tretman u skladu s važećim zakonima, a cjelokupna bosanskohercegovačka javnost ima pravo da zna ko je, prema kojim i čijim instrukcijama i kriterijima i zašto juče demonstrirao silu nad građanima Banjaluke. 

Mi želimo društvo i državu slobodnih ljudi neopterećenih strahom bilo koje vrste. Mi želimo istinu i pravdu za pokojnog Davida Dragičevića, rahmetli Dženana Memića i svakog građanina Bosne i Hercegovine čije ubistvo nije u potpunosti rasvijetljeno i čiji počinitelji nisu privedeni pravdi i kažnjeni. Stoga zahtijevamo od svih nadležnih institucija da svoj posao rade profesionalno, transparentno i na zakonit način u službi svih građana. 

 

Platforma za progres