Poziv institucijama Bosne i Hercegovine da štite dignitet žrtava genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini

Potpredsjednica Skupštine Republike Srbije Vjerica Radeta ponovo uvrijedila rahmetli Hatidžu Mehmedović i uspomenu na njenu porodicu ubijenu u srebreničkom genocidu

Izostanak službene reakcije nadležnih institucija Bosne i Hercegovine šalje Vjerici Radeti i Skupštini Republike Srbije poruku da institucije BiH takvo njeno skandalozno ponašanje smatraju prihvatljivim.

Potpredsjednica Skupštine Republike Srbije Vjerica Radeta ponovo je 13. oktobra ove godine sasvim neljudski, prosto i bezosjećajno uvrijedila rahmetli Hatidžu Mehmedović i uspomenu na njenu porodicu koju su mučki ubili počinitelji genocida u i oko Srebrenice u julu 1995. godine. Vrijeđanje žrtava genocida samo je još jedna faza u njegovom nastavljanju. Dužnost je države i državnih organa da štite dignitet svih žrtava genocida i njihovih porodica.

Gospođa Vjerica Radeta, u svojstvu zvanične predstavnice važne državne institucije susjedne Republike Srbije, otvorenim i ponovljenim vrijeđanjem rahmetli Hatiže Mehmedović ne doprinosi izgradnji dobrih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije. Nažalost, službena, jasna i javna reakcija nadležnih institucija Bosne i Hercegovine je izostala. To gospođi Radeti, kao i instituciji čija je potpredsjednica u Republici Srbiji, šalje poruku da institucije Bosne i Hercegovine smatraju takvo skandalozno ponašanje gospođe Radete prihvatljivim. U ovakvim slučajevima šutnja znači odobravanje. 

Ponovo pozivam nadležne institucije Bosne i Hercegovine da pokrenu proceduru proglašavanja potpredsjednice Skupštine Republike Srbije Vjerice Radete nepoželjnom osobom u Bosni i Hercegovini. Takođe, pozivam Skupštinu Republike Srbije da uputi javno izvinjenje majkama Srebrenice i svim građanima Bosne i Hercegovine za skandalozne istupe svoje potpredsjednice. 

 

Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres